|
کد مطلب: 77747
قليان پيرمردهاي ديروز، تفريح جوانان امروز
تاریخ انتشار : 1393/01/01 نمایش : 778
در حالي که استعمال قليان در مراکز عمومي روز به روز درحال افزايش است، کارشناسان بهداشتي و اجتماعي از آن به عنوان خطري ياد مي کنند که خانواده ها و مسوولان فرهنگي جامعه بايد به آن توجه کنند.
صاحب نظران اجتماعي مي گويند در حالي که قليان يک ضد ارزش فراگير بايد محسوب شود اما در ميان مردم قبح و زشتي خاصي ندارد تا جايي که حتي استفاده از آن توسط زنان و دختران در جامعه نيز يک ضد ارزش به شمار نمي رود.
در اين ميان قانون ضعيف براي مقابل به قليان سبب فروش قليان در مراکز تفريحي و رستورانها به عنوان يک کار پر درآمد شده و فروشندگان را همچنان براي ادامه فروش پرانگيزه تر مي کند.
توجه نکردن والدين به هشدارهاي پزشکي و بهداشتي و کمبود تفريح سالم نيز از ديگر عوامل دامن زدن به مصرف روز افزون قليان در جامعه است.
کارشناس دخانيات دانشگاه علوم پزشکي استان همدان گفت: والدين بايد به مصرف قليان در بين نوجوانان و جوانان حساس باشند و مضرات مصرف آن را به فرزندان گوشزد کنند.
?مهدي خدابخشي? افزود: مصرف قليان که آسيبهاي اجتماعي پنهان دارد از آن جهت چهره منفوري به خود نگرفته که اغلب آن را بي ضرر و غير اعتياد آور دانسته و يا آن را کم ضررتر از مصرف سيگار قلمداد مي کنند.
وي اظهار داشت: استفاده از قليان در سالهاي اخير در بين دختران و زنان نيز افزايش چشمگير يافته به شکلي که بي محابا در گوشه و کنار خيابان ها و پارکها قليان مي کشند.
وي اظهار داشت: متاسفانه قليان براي نشان دادن ميزان صميميت و آزادي در بين برخي خانواده ها دست به دست مي چرخد و مصرف مي شود.
وي اظهار داشت: تنباکوهاي تحت عناوين ميوه اي، عطري و اسانس دار نه تنها بي ضرر نيستند بلکه عوارض به مراتب بيشتري نسبت به تنباکوي ساده دارند زيرا مواد آروماتيک ( ترکيبات حلقه اي) موجود در آنها بر اثر حرارت زياد خاصيت سرطان زايي و سمي فوق العاده اي پيدا مي کند.
وي گفت: مزه و طعم مناسب و سهولت مصرف اين نوع تنباکوها نسبت به تنباکوهاي معمولي باعث گرايش بيشتر نوجوانان و جوانان به مصرف و ايجاد وابستگي به آنها مي شود.
وي اضافه کرد: مقدار تنباکوي مصرفي در يک وعده قليان معادل مصرف 20 تا 50 نخ سيگار است به همين دليل با افزايش سطح نيکوتين، خود مصرف کننده پس از مدتي مصرف به ظاهر تفنني براي رفع نياز به روش سهل تري که همان مصرف سيگار است روي مي آورد.
وي گفت: قهوه خانه ها و استفاده از قليان در آنها يکي از معضلات جامعه ما محسوب مي شود و وجود انواع قهوه خانه و سفره خانه ها سبب شده تا استفاده از قليان به عنوان يک تفريح و تفنن روز به روز در جامعه چشمگير تر شود.
کارشناس بهداشت محيط مرکز بهداشت استان همدان گفت: از ابتداي سال جاري تاکنون باهدف پاکسازي اماکن عمومي از عوامل آلوده کننده، بيش از سه هزار قطعه قليان در استان جمع آوري شده و 70 مرکز عرضه قليان نيز برچيده شده است.
?مجيد کيامنش? در گفت و گو با خبرنگار ايرنا افزود: در اين مدت 180 مورد بازديد از 70 مرکز عرضه قليان در همدان انجام شد و 52 واحد متخلف به مراجع قضايي معرفي شدند.
وي اظهار داشت: بيشتر قليان هاي جمع آوري شده مربوط به شهرستان همدان بود و 26 مورد از اين مراکز عرضه نيز پلمپ شده است.
وي ادامه داد: مصرف قليان در بين قشرهاي جوان به يک خرده فرهنگ غلط تبديل شده و قليان در صدر مصرف مواد دخاني قرار دارد.
وي گفت: تفکر غلط بي ضرر بودن قليان در بين افراد عامل تمايل به مصرف آن است و متاسفانه در بين برخي خانواده ها مصرف قليان قبح و زشتي ندارد و والدين در کنار فرزندان خود قليان بدست مي گيرند.
کيانمش اضافه کرد: بيشتر افراد با تشکيل شدن کوچکترين محافل دوستانه، قليان را نيز پايه ثابت اين محافل کرده اند اين در حالي است که مضرات مصرف قليان به مراتب بدتر از سيگار است.
اين کارشناس بهداشت با بيان اينکه عبور دود قليان از آب، کمکي به پاک شدن مواد زيان بار آن نمي کند، اظهار داشت: تنباکويي که در قليان ها دود مي شود از بدترين و بي کيفيت ترين نوع تنباکوهاست.
وي ادامه داد: عرضه قليان در قهوه خانه ها، سفره خانه ها و باغ رستوران ها از ديگر مواردي است که باعث دامن زدن به اين مشکل شده است.
يکي از پزشکان عمومي استان همدان نيز در اين باره گفت: تنباکويي که در قليان مصرف مي شود از نامرغوب ترين تنباکوهاست و آلودگي اين تنباکوها به يک نوع باکتري موسوم به ? کوکسي گرم مثبت? و يک قارچ موسوم به ? آسپرژيلوس? به اثبات رسيده است.
دکتر ?مجيد کياني? افزود: تحقيقات نشان داده است مصرف اين تنباکوها آسيب هاي جبران ناپذيري به ريه و دستگاه تنفس انسان وارد مي کند و علاوه بر سرطان زا بودن اين مواد دخاني، بيماري پنوموني را بطور چشمگيري در مصرف کنندگان افزايش مي دهد.
وي اضافه کرد: اين تنباکوها به علت نامرغوب بودن قابل استفاده در سيگار نبوده و به همين دليل آن را با انواع مواد شيميايي و اسانس ميوه ترکيب مي کنند و به اسم توتون ميوه اي مي فروشند که اين امر بيماري زايي دود آن را چند برابر مي کند.
وي اظهار کرد: کشيدن قليان همانند سيگار مي تواند خطر ابتلا به سرطان، بيماريهاي قلبي، سکته، عقيم شدن، افزايش فشار خون، مشکلات بارداري، بيماريهاي لثه، بيماريهاي دندان، مسدود شدن شريان ها، زخم معده و آب مرواريد چشم، سل، هپاتيت و تب خال را افزايش دهد.
اين پزشک اضافه کرد: در قليان مواد سمي حاصل از سوختن زغال به دود آن افزوده مي شود که به همين دليل بيماري زايي دود حاصل از کشيدن قليان به مراتب از دود سيگار بيشتر مي شود.
انتهاي پيام /*
|
|
|
|